PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Muistilistaa arvonlisäverotuksessa tapahtuvista muutoksista

Kohta 3 päivitetty linkeillä 3.8.2017

Tässä muutamia asioita, jotka arvonlisäverotuksessa kannattaa muistaa syksyn ja alkuvuoden varalle.

1. Maahantuonnin verotus

Maahantuonnin verotus siirretään Tullilta Verohallinnolle. Tulli-ilmoitus annetaan edelleen Tullille tullien maksua varten, mutta maahantuonnin arvonlisäverotus toteutetaan ilmoittamalla maahantuonnin verot Oma vero -järjestelmässä ja myös vähentämällä ne siellä. Muutos tullee voimaan 1. tammikuuta 2018 ja ennen lomia kannattaisi jo arvioida millaisia prosessi- ja järjestelmämuutoksia uusi menettely edellyttää. Maahantuonnin veron määrän laskeminen siirtyy maahantuojalle yksiselitteisesti.

2. Arvonlisäverotus Intiassa

Intia ottaa käyttöön arvonlisäverotuksen 1.7.2017. Päällisin puolin järjestelmä vastaa eurooppalaista arvonlisäverojärjestelmää, mutta poikkeuksiakin on. Huolellinen valmistautuminen siirtymäsäännöksiin on enää hankalaa mutta kaikki keskeneräiset toimitukset on aiheellista käydä läpi.

28.6.2017: Intian hallitus vahvisti, että GST otetaan käyttöön 1. heinäkuuta

3. Arvonlisäverotus arabimaissa

Arabimaat kuten Saudi-Arabia, Qatar, Arabiemiirikunnat ja Oman ottavat käyttöön arvonlisäverojärjestelmän 1. tammikuuta 2018. Järjestelmä on periaatteessa harmonisoitu, mutta valtioille on jätetty melko paljon tilaa kansallisille poikkeamille.

July 2017
KSA: The Value Added Tax (VAT) Law has been published in the official gazette

August 2017
President of the UAE issues new Tax Procedures Law – will you be will you be will you be ready? ready?

Lue lisää alv-uudistuksesta PwC Middle Eastin sivuilta

4. Ulkomaalaispalautushakemus muissa EU-valtioissa syntyneistä alv-kuluista

Ulkomaalaispalautushakemus muissa EU-valtioissa syntyneistä arvonlisäverokuluista on toimitettava Verohallinnolle viimeistään 30.9.2017. Takaisin haettavien verojen skannaaminen kannattaa siis aloittaa ennen lomia, jos sitä ei ole yhtiössänne vielä automatisoitu.

5. Myynti- ja ostolaskut Espanjassa

Espanjassa tulee 1.7.2017 voimaan laki, jonka uskoisin mullistavan nopealla aikataululla eurooppalaista arvonlisäverotusta. Verovelvollisen on toimitettava tiedot myyntilaskuista ja ostolaskuista sähköisessä muodossa verohallinnolle muutaman työpäivän aikana. Muutos menee paljon pidemmälle kuin esimerkiksi Norjassa, Luxemburgissa, Ranskassa ja Puolassa. Alankomaissa, Saksassa ja Ruotsissa on voimassa laki, joka pakottaa yhtiöt raportoimaan määrämuodossa taloudellisia lukujaan verohallinnolle. Espanjan järjestelmän voinee sanoa olevan reaaliaikaista valvontaa, josta on enää lyhyt matka verohallinnon liittymästä verovelvollisen järjestelmien osiin.

 

Mato koukkuun ja onki veteen. Verokanta ei ainakaan lomien aikana nouse.