PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

OECD täsmentää kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishankkeen aikatauluarviota

OECD on täsmentänyt heinäkuussa 2021 julkaistussa podcastissaan kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishankkeen aikatauluarviota. Sopimus pyritään saamaan valmiiksi loppuvuodesta 2021 tai viimeistään vuoden 2022 alussa. Kirjoitimme hankkeesta aiemmin kesäkuussa 2021.

OECD:n hanke koostuu kahdesta sääntelykokonaisuudesta, joiden tarkoituksena on vastata globalisaation ja digitalisaation tuomiin haasteisiin. Pilari 1 mahdollistaa digitaalisten palveluiden verotuksen ilman palveluntarjoajan fyysistä läsnäoloa kohdemaassa. Pilari 2 on niin sanottu globaali minimiveroaste, jonka pitäisi vähentää verotettavan tulon siirtoja kevyen verotuksen maihin.

130 OECD:n jäsenmaata liittyi kannanottoon uudistuksen puolesta heinäkuussa 2021. Sopimuksen teknisiä yksityiskohtia täsmennetään vielä lokakuuhun mennessä, ja hankkeen on tarkoitus valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä tai viimeistään vuoden 2022 alussa. Tämän jälkeen jäsenmailla olisi mahdollisuus aloittaa lainsäädäntötyö ja implementoida lait vuodesta 2023 alkaen.

Hankkeen haasteena on ollut jäsenmaiden lukumäärä, sillä jokaisen maan mielipidettä on haluttu kunnioittaa. Tämä on johtanut kompromisseihin, mutta toisaalta uudistuksen pitäisi näin vastata mahdollisimman hyvin jokaisen jäsenmaan tarpeita.