PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Onko käyttöomaisuus kunnossa?

Veroilmoituksen jättöajan lähestyessä käyttöomaisuus mietityttää monia. Jotta itsessään suhteellisen simppeleiltä näyttäville 62- ja 12A-lomakkeille saadaan oikeat luvut, on taustalla täytynyt joissain tapauksissa tehdä paljonkin työtä.

Jotta veroilmoituksen täyttäminen sujuisi mutkattomasti, on käyttöomaisuuden käsittelyyn liittyvät kommervenkit hyvä tunnistaa jo ennalta.

  • Jos käyttöomaisuusmassa on merkittävä ja tilikaudella on vaikkapa myyty tai romutettu irtainta käyttöomaisuutta, on hyvä tutkia, ovatko poistoerokirjaukset ja käyttöomaisuuskirjanpidon saldot oikein ja onko 12A-lomakkeella ilmoitettu oikea määrä hyllypoistoja.
  • Kannattaa myös varmistaa, ettei 62-lomakkeella ole ilmoitettu verotuksessa poistokelvotonta käyttöomaisuutta. Tyypillisesti esimerkiksi fuusiotappion poisto ja keskeneräiset hyödykkeet ovat poistokelvottomia.
  • Käyttöomaisuussaldojen oikeellisuus nousee esille myös kirjanpitolakiin otetun aukottoman kirjausketjun vaatimuksen myötä. Jos veroilmoituksen liitteenä toimitetaan selvitys siitä, miten veroilmoituksen luvut on johdettu tilinpäätöksestä, saattavat myös mahdolliset virheellisyydet käyttöomaisuuden käsittelyssä paljastua.

Tarvittaessa apu on lähellä. Jos tuntuu, että käyttöomaisuuden käsittely ei ole ihan hanskassa, kaipaat vahvistusta tulkinnoillesi tai sinulla on kysymyksiä aiheen tiimoilta, olethan yhteydessä!