PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Reaaliaikainen arvonlisäverotietojen raportointi Unkarissa 1.7.2018 alkaen

1.7.2018 alkaen arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityneet yhtiöt ovat velvollisia raportoimaan välittömästi verohallinnolle kaikki yli 100 000 HUF (300 euroa) arvoiset paikalliset B2B-myyntilaskut. Tiedot täytyy lähettää reaaliaikaisesti ohjelmointirajapinnan (API) kautta validoitavaksi verohallinnolle.

Muutos tulee voimaan hyvin lyhyellä varoitusajalla ja aiheuttaa suuria haasteita yrityksille, sillä tiedot täytyy toimittaa todellakin reaaliaikaisesti eli viimeistään 24h kuluessa.

Unkari seuraa kehityksessä monia muita valtioita, joissa on jo käytössä reaaliaikainen raportointi (esim. Espanja) tai velvollisuus toimittaa transaktiotiedot sähköisessä muodossa (esim. SAF-T) verohallinnoille. SAF-T-velvoitteita on muun muassa Portugalissa, Italiassa, Puolassa ja Liettuassa sekä Norjassa 1.1.2o20 alkaen.

Verohallintojen sähköinen tietojenkeruu on laajentunut huomattavasti viime vuosina. Tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon sähköistä tietoa, jota voidaan ajaa ristiin veropetosten ehkäisemiseksi. Järjestelmiä on otettu käyttöön erityisen innokkaasti maissa, joissa verovaje on suuri.

Haasteita kansainvälistä toimintaa harjoittaville yrityksille aiheuttaa erityisesti se, että ratkaisut ovat olleet usein maakohtaisia.

Tällöin jokaista maata varten voidaan joutua kehittämään erillinen sovellus tietojen toimituksen mahdollistamiseksi.