PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Rekisteröitymisvelvollisuus sähköisten palvelujen B2C-myynnistä Kanadassa 1.7.2021

Ulkomaalaiset sähköisten palvelujen B2C-myyjät ovat velvollisia rekisteröitymän GST/HST-velvollisiksi Kanadassa ja tilittämään myynneistä kuluttajan kotiprovinssin mukaiset verot. GST (goods and services tax) on Kanadassa sovellettava arvonlisäverojärjestelmä, joka on osassa provinsseista yhdistetty paikalliseen Sales tax -järjestelmään (HST eli harmonised sales tax). 

Verot ja niiden määrät ovat Kanadassa provinssikohtaisia.  Kuluttajan kotipaikan katsotaan olevan Kanadassa, jos kaksi seuraavista on Kanadassa: kotiosoite, laskutusosoite, IP-osoite, pankki ja maksutietojen tai SIM-kortti. 

Muutos vaikuttaa niihin suomalaisiin yhtiöihin, jotka myyvät esimerkiksi pelejä, e-kirjoja tai ohjelmisto-oikeuksia suoraan kanadalaisille kuluttajille ja joiden myyntien määrä ylittää vuositasolla 30 000 Kanadan dollaria. Uudet säännökset eivät välittömästi vaikuta toimijoihin, jotka myyvät palveluita ainoastaan alustojen kautta, koska uusien sääntöjen mukaan alustat ovat näissä tapauksissa myynneistä verovelvollisia. 

Ulkomaalaisille toimijoille on tarjolla yksinkertaistettu rekisteröinti, jota voidaan hakea internet-portaalin kautta. Yksinkertaistettu rekisteröinti ei kuitenkaan mahdollista vähennysten tekemistä. Mikäli yhtiö haluaa tehdä GST-vähennyksiä, tulee sen hakea normaalia rekisteröintiä.