PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

US Supreme Court: Sales & Use Tax -velvollisuus ei edellytä fyysistä läsnäoloa

USA:n korkein oikeus antoi 21.6.2018 päätöksen South Dakota vs. Wayfair, Inc., jonka mukaan ulkomaalaiselle tavaroiden tai palvelujen myyjälle voi syntyä Sales and Use Tax -velvollisuus pelkän “taloudellisen läsnäolon” (economic nexus) perusteella.

Etelä-Dakotassa economic nexus muodostuu, jos myyntien arvo ylittää $100 000 tai transaktioiden määrä ylittää 199 kpl. Wayfair-tuomio kumoaa vakiintuneen tulkinnan, jonka mukaan osavaltion oikeus kerätä veroa syntyy vain silloin, kun myyjällä on fyysinen presenssi, kuten varasto tai toimisto, osavaltiossa.

Wayfair on merkittävä muutos niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. USA:ssa spekuloidaan mm. voiko tuomiolla olla tulevaisuudessa vaikutusta myös tuloverotukseen. Tuomio on herättänyt yleistä kiinnostusta myös muissa valtioissa ja tulee mitä todennäköisemmin lisäämään vastaavia tulkintoja. Välittömiä vaikutuksia tulkinnoilla on usein erityisesti verkkokauppaan.

USA:ssa toimivan yrityksen on tärkeää olla selvillä omasta verovelvollisuusasemastaan ja siitä, syntyykö yritykselle taloudellinen läsnäolo yhteen tai useampaan osavaltioon.

Kynnys velvollisuudesta rekisteröityä on huomattavasti alhaisempi päätöksen myötä ja tulee huomattavasti lisäämään yritysten rekisteröintien määrää, mutta selventänee tilannetta osavaltioiden välisten erojen kaventuessa.

 

Register for PwC's webcast on 23 August 2018: Wayfair decision: Impact on tax processes and system implications