PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Sopimuksettoman brexitin mahdollisuus lähestyy - Testaa yrityksesi brexit-valmiudet

Päivitetty 14.2.2019

Iso-Britannian parlamentti hyväksyi 29.1.2019 muutosehdotuksen erosopimukseen. Muutosehdotuksessa pääministeri May valtuutettiin palaamaan neuvottelupöytään EU:n kanssa, jotta Irlannin rajaa koskevaan niin kutsuttuun backstop-järjestelyyn löydettäisiin vaihtoehtoinen ratkaisu. Backstop-järjestelyssä on tarkoitus taata, ettei Pohjois-Irlantiin tule fyysistä rajaa myöskään siirtymäajan jälkeen, vaan Iso-Britannia pysyisi tulliliitossa myös vuoden 2020 lopulla päättyvän siirtymäkauden jälkeen.

EU:n puolelta on kuitenkin ilmoitettu, ettei erosopimuksesta enää suostuta neuvottelemaan ja backstop on mahdollista vain osana koko sopimuksen hyväksymistä. EU on ilmoittanut, että se voisi suostua siirtämään eron ajankohtaa EU-parlamenttivaaleihin saakka (toukokuussa 2019), mikäli Iso-Britannia tätä pyytäisi.

Tilanteen kehittyminen vaikuttaa edelleen hyvin epävarmalta ja sopimuksettoman brexitin mahdollisuus yhä todennäköisemmältä. Kuten aikaisemmissa artikkeleissamme (16.1.201915.1.2019, 12.12.2018 ja 15.11.2018) olemme esittäneet, yritysten on varauduttava myös sopimuksettomaan brexitiin ja sen moninaisiin vaikutuksiin  yrityksen toiminnassa (ALV, tulli, yritysverotus, henkilöstö, tuotenormit jne.).

Varautuminen brexitiin edellyttää, että yrityksessä osataan tunnistaa brexitin vaikutukset eri näkökulmista. Onko yrityksesi esimerkiksi varautunut toimimaan maahantuojana ja täyttämään siihen liittyvät velvollisuudet muun muassa tuotenormien osalta? Kuka yrityksessäsi tulee hoitamaan tullimuodollisuudet Intrastat-ilmoitusten sijaan? Onko yrityksesi huomioinut brexitin vaikutukset käyttöpääomaan?

 

Vastaa kyselyymme ja tarkista yrityksesi brexit-valmiudet