PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuvat marraskuussa 2019

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuvat 1.11.2019. Jatkossa varainsiirtoveron voi ilmoittaa ja maksaa OmaVero-palvelussa. Varainsiirtoveron prosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan.

Marraskuusta 2019 alkaen yhteisöt voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ainoastaan sähköisesti OmaVerossa. Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Myös kiinteistön kaupasta on annettava varainsiirtoveroilmoitus marraskuusta alkaen. Aiemmin riitti, että kiinteistön ostaja esitti kuitin varainsiirtoveron maksusta hakiessaan kiinteistölle lainhuutoa Maanmittauslaitokselta.

Varainsiirtoveroilmoitus on ostajakohtainen, joten jos kaupassa on useita osapuolia, jokaisen ostajan on annettava oma varainsiirtoveroilmoituksensa ja maksettava oma osuutensa varainsiirtoverosta.

Marraskuusta alkaen myöhässä annetusta varainsiirtoveroilmoituksesta on seurauksena myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Varainsiirtoveron maksun voi tehdä OmaVeron kautta tai omassa verkkopankissa. Varainsiirtoveroa maksettaessa on käytettävä asiakaskohtaista varainsiirtoveron viitettä, jotta maksu kohdistuu oikein, eikä maksua varten enää käytetä erillistä varainsiirtoveron tilisiirtolomaketta. Viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron voi käydä tarkastamassa marraskuussa joko OmaVero-palvelusta tai kysyä puhelimitse. Todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta saa jatkossa pääsääntöisesti OmaVerosta, mutta todistus voidaan toimittaa myös postitse. Todistus suoritetusta varainsiirtoverosta voidaan muodostaa vasta sitten, kun sekä varainsiirtoveroilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa.

Varainsiirtoveroprosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan. Myöskään ilmoittamisen ja maksamisen määräajat eivät muutu. Verohallinnon asiaa koskeva tiedote löytyy täältä.