PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Vuodenvaihteen veroasiat - Älä jätä arvonlisäveroa vanhenemaan!

Vuosi vaihtuu ja tilikausi 1.1.–31.12.2014 vanhenee arvonlisäverotuksessa. Vielä on vuoden loppuun asti aikaa käydä läpi, onko vuodelta 2014 jäänyt arvonlisäveroa vähentämättä ja korjata annettuja ilmoituksia palautuksen saamiseksi.

Mistä arvonlisäveroa olisi voinut jäädä vähentämättä?

Verohallinnolla on ollut useamman vuoden ajan hyvin tiukka linja tiettyjen vähennysten suhteen. Tuomioistuimet ovat osittain kumonneet Verohallinnon tulkintoja. Arvonlisäveroa on voinut jäädä vähentämättä, jos on toimittu Verohallinnon linjausten mukaisesti tai arvonlisävero on voitu jälkiverottaa verotarkastuksissa.

Osakkeiden myyntiin liittyvät kulut

KHO linjasi syksyllä Verohallinnon kannan vastaisesti, että osakkeiden myyntiin liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia silloin, kun ne liittyvät toiminnan lopettamiseen. Verohallinto totesi ratkaisun jälkeen, että vähennysoikeus koskee myös tilanteita, joissa myydään vain yksittäinen liiketoiminta-alue.

Sale and lease back -järjestelyyn liittyvät kulut

Helsingin hallinto-oikeus katsoi syksyllä vallinneen verotuskäytännön vastaisesti, että yhtiön toimitilakiinteistön sale and lease back -järjestelyyn liittyvät kulut olivat vähennyskelpoisia. eikä verottomaan kiinteistön myyntiin suoraan kohdistuvia vähennyskelvottomia eriä.

Corporate finance -kulut – investointipankkikulut osakekaupassa

KHO antoi viime vuonna päätöksen, jonka mukaan investointipankkien corporate finance -palvelut osakekauppaan liittyen katsotaan arvonlisäverotuksessa verottomaksi arvopaperien välitykseksi.

Henkilökunnan virkistystilaisuudet

KHO linjasi toissa vuonna, että Verohallinnon suppea tulkinta vähennyskelpoisista virkistystilaisuuksista ei ole KHO:n aikaisemmin julkaistun päätöksen mukainen. Vähennyskelpoisuus ei näin ollen rajoitu vain pikkujouluihin ja kesäjuhliin, vaan soveltuu kaikkiin koko henkilökunnalle tai osastolle järjestettyihin tilaisuuksiin agendasta ja paikasta riippumatta.

Lisäksi jos yhtiö on rajoittanut yleiskulujen vähennysoikeuksia, laskentaperiaatteet kannattaa päivittää.

Kuinka palautusta haetaan?

Vuoden alusta voimaan tullut menettelyuudistus poisti käytöstä tilikausipalautushakemukset. Arvonlisäveropalautusta haetaan kaikissa tilanteissa korjaamalla ao. kausien arvonlisäveroilmoituksia.

Avustamme mielellämme palautusmahdollisuuksien arvioinnissa ja ilmoitusten korjaamisessa.