PWC Uutishuone
PWC Uutishuone
18.11.2021|

G20-maat tukivat historiallista sopimusta globaalista minimiverosta ja digitaalisten palveluiden verotuksesta

Talousjärjestö OECD:n kansainvälisen tuloverotuksen uudistamishanke on liikahtanut eteenpäin, kun G20-maat tukivat sen laatimaa kansainvälistä sopimusta minimiverosta ja digitaalisten palveluiden verotuksesta. Uusien säännösten on tarkoitus astua voimaan vuonna 2023.

Office building seen through glass roof, glass ceiling in public building, low angle below, Canada Tower, financial district in Canary Wharf, blue toned image, London, England, UK.

Kirjoitimme kesäkuussa 2021 siitä, että G7-maiden valtiovarainministerit olivat päässeet sopuun digitaalisten palveluiden verotuksesta ja yritysten globaalista 15 prosentin minimiveroasteesta. Heinäkuussa 2021 arvioitiin, että näitä koskeva sopimus saataisiin valmiiksi loppuvuodesta 2021. Arviot aikataulusta ovat pitäneet paikkansa, sillä lokakuussa OECD:n johtama hanke eteni askeleen eteenpäin, kun 136 maata sitoutui 15 prosentin globaaliin minimiveroasteeseen (pilari 2) ja uuteen verojärjestelmään, jossa suuryhtiöiden verovastuut määräytyvät sen mukaan, missä yhtiöiden tuotteita tai palveluita kulutetaan (pilari 1).

OECD:n laatiman sopimuksen pilari 1:n on tarkoitus varmistaa, että suurimmat, erityisesti digitaaliseen liiketoimintaan erikoistuneet monikansalliset yhtiöt maksavat veronsa sinne, jossa niiden asiakaskunta sijaitsee. Pilari 2:n tavoitteena on minimiveroasteesta sopimalla hillitä suuryritysten kansainvälistä verokilpailua, jolloin yhtiöt eivät enää voisi siirtää toimintaansa halvimman verotusasteen maihin. 

Hankkeen käsittely jatkuu säännösten tarkemmalla valmistelulla ja uusien säännösten on tarkoitus astua voimaan vuonna 2023. Sopimuksen täytäntöönpano johtaisi G20-maiden mukaan oikeudenmukaisempaan ja vakaampaan kansainväliseen verojärjestelmään.