PWC Uutishuone
PWC Uutishuone

Muista nämä 4 yritysvastuun asiaa viimeisellä neljänneksellä

Tulosjulkistuskausi on juuri nyt vilkas, ja monessa yhtiössä tehdään pitkiä päiviä osavuosikatsausten kanssa. Viimeinen vuosineljännes on menossa ja suunnitelmia ensi vuodelle tehdään kiivaasti. Nyt on aika muistaa yritysvastuusta muutama tärkeä asia tulevan kauden toiminnan sujuvuuden varmistamiseksi.

1. Linkit liiketoimintastrategiaan kirkkaiksi

Yritysvastuu ilman linkittymistä liiketoimintastrategiaan on kuin valtamerilaivan perässä kelluva pieni jolla. Se saattaa irrota potkurivirroissa ja jäädä omille teilleen. Yhtä vaikeaa kuin pienen jollan työntäminen on ”työntää” yritysvastuuta muusta liiketoiminnasta erillisenä eteenpäin. Sen on saatava vetoapua liiketoimintastrategiasta. Sen vuoksi näiden kahden asian keskinäiset linkit on tunnistettava. Kannattaa ottaa aikaa asian miettimiseen ja yhteyksien kirkastamiseen. Se tuntuu aluksi hankalalta mutta helpottaa merkittävästi jatkotyöskentelyä.

2. Liitä yritysvastuun tavoitteet muidenkin kuin yritysvastuujohtajan tavoitteisiin

Ensi vuoden tavoitteet tullaan asettamaan pian. Yritysvastuujohtaja saa omat tavoitteensa yritysvastuusta, mutta siihen liittyviä tavoitteita on tultava myös liiketoimintaan ja muihin funktioihin. Yritysvastuujohtajan on hankalaa yrittää saada sivusta asioita tapahtumaan esimerkiksi ostoissa tai HR:ssä tai vaikkapa tuotteiden suunnittelussa, jollei niille ole valutettu omia vastuullisuuteen liittyviä tavoitteita. Palkitsemisjärjestelmätkin tukevat ja puskevat eteenpäin vain niihin liitettyjä tavoitteita.

3. Varmista tavoitteiden saavuttamiseen tarvittava budjetti

Myös yritysvastuun asiantuntijat ovat joutuneet leikkaamaan budjeteistaan siinä missä kaikki muutkin funktiot viime vuosien talouskurimuksessa. Tämä on luonnollista. Ihan nollille budjetteja tuskin kannattaa vetää. Sen sijaan ne pitää keskittää muutamaan priorisoituun kehittämistoimeen. Tässä auttaa kohdassa yksi strategialinkityksen kanssa tehty työ.

4. Suunnittele yritysvastuuraportointiin osallistuvien ja sitä varmentavien tahojen kanssa tehokas prosessi

Yritysvastuuraportin kirjoittaminen ja datan keruu on vuodenvaihteen suuri ponnistus, johon osallistuu lukuisia ihmisiä organisaation eri osista. Lisäksi mukana on tavallisesti myös asiantuntijoita esimerkiksi viestintätoimistosta. Monissa tapauksissa ulkopuolinen varmennustiimi tekee lisäksi omaa työtään samaan aikaan. Raportointiprojektin napakka suunnittelu ja johtaminen auttaa kaikkia osapuolia hoitamaan osuutensa aikataulussa varmistaen näin prosessin keskeytymättömän kulun ja raportin julkaisun aikataulussa.

Siitä tuskin on enää epätietoisuutta, etteikö yritysvastuulla olisi oma paikkansa osana yrityksen hyvää johtamista ja kestävää kasvua. Sen toteuttaminen käytännössä on oma taiteenlajinsa, jota on kuitenkin turha mystifioida tai tehdä siitä vaikeampaa kuin mitä se on. Hyvä johtaja osaa johtaa tätäkin asiaa. Nämä neljä asiaa ovat juuri nyt ajankohtaisia: tarkista ne nyt. Palataan muihin asioihin ensi kerralla.